Tips

Nederlands is de offici?le taal. De voertaal is het Papiamentu. Maar ook met Engels en Spaans kun je bijna overal terecht. Om alvast te wennen een paar woorden Papiamentu:
Kon ta bai : hallo, hoe gaat het
Bon dia : goededag
Bon tarde : goedemiddag
Bon nochi : goedenavond
Danki : dank u
Masha danki : heel veel dank
Ayo : tot ziens

Muggen
Op een tropisch eiland zijn veel muggen, zeker in het regenseizoen. Neem voldoende muggenzalf, bijvoorbeeld DEET, mee!

Reisdocumenten
Met een geldig paspoort (voor Belgen: internationale reispas) mag je tot maximaal drie maanden op Bonaire verblijven. Kinderen tot 14 jaar mogen reizen bij de ouder op het paspoort. Vanaf 14 jaar dienen ze een eigen paspoort te hebben.

Bezoekers boven de 15 jaar mogen belastingvrij invoeren:
* 400 sigaretten
* 50 sigaren
* 250 gr tabak
* 2 liter gedestilleerd
* 2 liter wijn

Het meenemen van koraal, schelpen, beschermde dieren en dergelijke is ten strengste verboden wordt relatief zwaar bestraft. Bonaire is zuinig op wat het heeft!

Geld / Banken
De offici?le munteenheid is de NAFL. (Nederlandse Antillen Gulden). De NAFL is gekoppeld aan de US$ tegen een vaste omwisselkoers van 1.77. US Dollars worden overal geaccepteerd evenals Traveller Cheques en Credit Cards.

Er zijn verschillende bankinstellingen actief op Bonaire met geldautomaten redelijk verspreid over het eiland.
Openingstijden: Maandag t/m Vrijdag van 8.30-15.30 uur, sommigen tot 16.00 uur. (er zijn banken die een lunchpauze hebben van 12.00-14.00 uur).

Kleding
U gaat naar de tropen en dus is gemakkelijke, lichte en luchtige kleding de meest aangewezen kleding. Behalve aan het strand, wordt badkleding niet op prijs gesteld. En zeker niet in winkels, bars en restaurants. Op de stranden is “naakt” niet toegestaan, behalve op Lac Bay waar zich een afgesloten nudistenstrand bevindt. Topless ziet men liever niet, maar wordt wel getolereerd.

Seizoen en klimaat
Hoog Seizoen: 15 december tot 14 april
Laag Seizoen: 15 april tot 14 december

Regenseizoen: november-januari; vaak korte, hevige buien, niet te vergelijken met de regen in Nederland!

Veel wind: Mei-September
Zwakke wind: September-Januari
Matige wind: Januari-Mei

De zon schijnt het hele jaar door!
Gemiddelde temperatuur: ongeveer 29 graden Celcius. Watertemperatuur: 28 graden Celcius.

Gezondheid
Hoewel Bonaire in de tropen ligt, zijn vaccinaties niet nodig. Bonaire beschikt over een ziekenhuis van 60 bedden: Hospitaal San Fransisco in Kralendijk. Het ziekenhuis heeft een gekwalificeerde staf medici en verpleegkundigen. Voor (ernstige) gevallen die niet in het ziekenhuis behandeld kunnen worden is een ambulance vliegtuig beschikbaar voor vervoer naar Cura?ao. Bij het ziekenhuis bevindt zich ook een decompressiekamer met zeer ervaren personeel. In voorkomende gevallen melden bij de Eerste Hulppost van het Ziekenhuis.

Winkels
Bonaire heeft een gevarieerd winkelbestand. Van (grote) supermarkten tot (kleine) speciaalzaken. De meeste winkels zijn geopend op maandag t/m zaterdag van 09.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 18.00 uur. Sommige supermarkten zijn ook op zondagochtend open.

Taxi
Op het vliegveld is de enige vaste taxistandplaats van het eiland. Vanaf elke andere locatie even bellen met de taxicentrale.

Tijd
Op Bonaire is de Atlantic Standard Time van toepassing. Het verschil met Europa is 5 uur in de winter en 6 uur in de zomer. Bonaire kent geen zomer- en wintertijd; vandaar het verschil van 1 uur.

Electra
110-130 Volt. Europese apparatuur op 220 Volt kan uitsluitend gebruikt worden met behulp van een adapter. Sommige resorts beschikken wel over 220 Volt. Dit staat dan aangegeven bij de resorts.

Drinkwater
Drinkwater wordt geproduceerd door ontzilting van zeewater. Het water is van uitstekende kwaliteit en kan zonder enig probleem gedronken worden.

Fooien
In sommige restaurants is de fooi in de prijs inbegrepen. Is dit niet het geval, dan is een fooi van 10% gebruikelijk en die fooi wordt zeer op prijs gesteld! Hetzelfde geldt voor bars, taxi’s e.d.

Vertrek van Bonaire
Bij vertrek vanaf Bonaire is een “Departure Tax” verschuldigd. Voor internationale vluchten: US$36,-
Vluchten binnen de Antillen: US$ 8,-
N.B. Uiteraard zijn bovengenoemde vertrekbelastingen onder voorbehoud van wijzigingen!

Het belastingloket bevindt zich in de hal van het vliegveld. De belasting kan op elk gewenst moment betaald worden; het hoeft dus niet op de dag van vertrek zelf.