Washington Slagbaai

Washington Slagbaai

Op de noordpunt van het eiland, ligt het beschermde natuurgebied Washington Slagbaai National Park. Het park is in totaal ongeveer 6000 hectare groot, en was het eerste natuurpark op de toenmalige Nederlandse Antillen. Het park omvat meerdere leefgebieden, die het natuurpark tot een unieke belevenis maken. Het gebied bestaat uit strand, mangrove, sali?a (de zoutmeren), bos en inhammen van dood koraal. Het park is dagelijks geopend van 8:00 to 17:00 uur.

Bij de ingang van het park kan je een zogenoemde “Nature Fee” kopen, waarmee je toegang hebt tot het gehele park, en de aanliggende zee voor een heel jaar. De ingang in het zuiden, die drect toegang naar Slagbaai geeft, gaat ??n keer per maand open op iedere eerste zondag van de maand. Slagbaai is het grootste strand op het eiland. Hoewel er geen kaartcontrole is bij de zuidelijke ingang, dien je toch in het bezit te zijn van een geldig entreebewijs.

Rondrijden door park Slagbaai

In het Washington Slagbaai National Park zijn twee mooie routes uitgezet van respectievelijk 24 en 35 kilometer. Over een heuvelachtig parcours kan je zo met de auto het park verkennen.

Sali?as
Sali?as is de lokale benaming voor zoutmeren of de inhammer die door een dam van koraal werden afgesloten van de zee. Deze hebben een belangrijke functie bij de opvang en filtering van water. Zo wordt onder andere voorkomen dat er te veel voedingsstoffen het rif inspoelen en daar schade aan het koraal aanbrengen. De Sali?as zijn ook een belangrijk voeselgebied voor veel watervogels.

Playa Chikitu
Een erg mooi strand aan zee, maar niet geschikt om te zwemmen vanwege de golven en stroming.

Seru Bentana
Een paar kilometer verderop is Seru Bentana met de vuurtoren. Grote rotsformaties zijn hier een indrukwekkende bezienswaardigheid en een goede plek om naar de vogels te kijken is Pos di Mangel, een drinkplaats voor vogels.

Brandaris, Boca Slagbaai en Bronswinkel

Bij de berg Brandaris, 241 meter hoog, kan je rechts naar Playa Funchi, een goede plek om te snorkelen. Ook bij Boca Slagbaai kan je snorkelen, en zwemmen en genieten van het eten in het restaurant. Vanaf Boca Slagbaai keer je weer terug naar de uitgang van het park. Breng voordat je het park verlaat, nog wel een bezoek aan het Gotomeer met Flamingo’s, en vergeet bij het verlaten van het park ook niet het gastenboek te tekenen.

Washington Slagbaai National Park, ??n van de allermooiste natuurmonumenten.