Pekelmeer

Pekelmeer Bonaire

In het zuidwesten van het eiland ligt het grote watergebied, met daarin het Pekelmeer en het Flamingoreservaat. De naam Pekelmeer, geeft al aan dat hier vroeger en ook vandaag de dag nog, zout (pekel) gewonnen wordt. Het Gebied rond het Pekelmeer is ook het belangrijkste voedsel en leefgebied voor de roze Flamingo.

Ecologie en Economie Bonaire

Het Pekelmeer is een heel mooi voorbeeld, hoe commercie en natuurbehoud samen kunnen gaan. Ondanks de zoutwinning komen hier, afhankelijk van het seizoen, tussen de 2.000 en 7.000 Flamingo’s voor.

flamingo bonaire

Flamingo in het Pekelmeer van Bonaire


Flamingoreservaat
Het Flamingoreservaat op Bonaire, is het belangrijkste broedplaats voor Flamingo’s in het zuidelijk Caribisch gebied. Afhankelijk van het seizoen, migreren de vogels tussen Bonaire en Zuid-Amerika, en de populatie wordt geschat op een totaal van 20.000 exemplaren. De aanwezigheid van de Flamingo, die erg gesteld is op water van een hoge kwaliteit, bewijst ook de belangrijkheid van het watergebied voor mens en dier. Overigens is de Flamingo (zie het logo bovenaan), het nationale symbool van Bonaire.

Het broedgebied is overigens niet toegankelijk voor bezoekers, omdat de Flamingo’s erg gesteld zijn op hun rust. Je kan echter de Flamingo’s ook prima bekijken vanaf de kant van de weg. Het Pekelmeer en het Flamingoreservaat, een unieke belevenis.