Kralendijk

Kralendijk Bonaire

Kralendijk, de hoofdplaats van Bonaire, is de grootste plaats op het eiland. Kralendijk kent 5 kernen en wijken, Playa (het centrum), Tera Kora, Nibiboko, Antriol en Nort Salinja. Oorspronkelijk komt de naam van Koraaldijk, en de plaatselijke bevolking noemt Kralendijk ook wel Playa (wat strand betekent).

De luchthaven van Bonaire, Flamingo International Airport, ligt ten zuiden van Kralendijk.

Fort Oranje
Fort Oranje is door de nederlanders gebouwd, en vroeger kon je het fort al vanaf ver op zee zien liggen, door een toren die in het fort staat.

Het Bestuurskwartier bij Plasa Wilhelmina, naast het fort, is een stukje oud Kralendijk. Ook vandaag de dag kan je de historie en de glorie van het gebouw nog goed zien, omgeven door een wit met geel hek. Aan Plasa Wilhelmina ligt ook het historische Pasangrahan, een in originele staat teruggebracht douanekantoor, hetgeen je misschien aan de mintgroene kleur niet zou verwachten.

Winkels in Kralendijk

Een aantal winkels kan je vinden aan de Kaya Grandi, de hoofdstraat van Kralendijk. Hier zijn overigens ook een paar souvernirswinkeltjes gevestigd, en in de buurt voeren de supermarkten een groot aantal nederlandse producten in hun assortiment. In het centrum, en bij de zee, zijn (natuurlijk) ook diverse restaurants en barretjes te vinden.

Kaya Craane

Als je bij Kralendijk langs de zee loopt, over de Kaya Craane, heb je een prachtig zicht op de blauwe zee, en de zeilboten die ongeveer 100 meter voor de kade voor anker liggen. Ook zeker even doorlopen over de kade, Kaya Playa Lechi, richting Harbour Village Marina. Hier kan je niet alleen ervaren hoe vriendelijk de lokale bevolking is, maar ook bekijken hoe de vissers hun vangst aan wal brengen en op de kade verkopen. Hier zie je ook meteen hoe rijk de zee rond Bonaire is, en hoeveel werk de vissers in hun kleine bootjes hebben.

Vlakbij de jachthaven heb je overigens nog een mooi uitzicht vanaf Kaya Playa op Kralendijk. Hier kan je ook goed de vorm van Bonaire zien, die veel van een boomerang weg heeft. Ook het romaans paviljoen, hier is de fruitmarkt gevestigd, is zeker de moeite waard om te bezoeken. Wil je nog een keer wat unieks meemaken en zien, kan je per watertaxi naar het kleine, en onbewoonde, klein Bonaire. Een klein eilandje voor de kust.

Kralendijk is een uitstekend begin van een vakantie op Bonaire!